Vi är SMART

Vi som skapat SMART är ett nätverk av drivna och engagerade forskare och utvecklare. Vi har skapat appen för att vi tror att uppmuntran och morötter är ett bättre sätt att ändra beteenden än beskattning och piskor. Vi vill visa att belöningar kan få människor att resa mer hållbart och miljövänligt.

SMART är en del av det europeiska forskningsprojektet Empower och i Sverige är det forskningsinstitutet RISE Viktoria på Lindholmen Science Park som förvaltar appen. All finansiering sker genom samverkande myndigheter, privata aktörer, EU och FN.

Första versionen av appen lanserades redan 2013 i staden Enschede, Nederländerna. Nu har vi äntligen lanserat den i Göteborg, som första svenska stad. Vår förhoppning är att kunna lansera SMART på fler platser framöver och bygga upp ett nätverk av smarta städer i Sverige och Europa.

Har du några frågor, kommentarer eller idéer? Kontakta oss.

Dirk van Amelsfort

Immun projektledare

Utöver sitt jobb inom trafikplanering på WSP, ägnar han sig åt research hos oss på RISE Viktoria. Med 15 års erfarenhet av att planera kollektivtrafik och undersöka beteendemönster är Dirk en gjuten medlem i SMART-teamet. Det började med projektet Spitsmijden Commuter Reward i Nederländerna, innan han flyttade upp över havsnivån och över landsgränserna till lilla Lerdala i Sverige.

Dirk var en del av SUNSET, det projektet som utvecklades vidare till Empower. Han har tidigare arbetat i Beijing, San Diego, Ho-Chi-Minh och Jakarta. Efter att ha överlevt tyfus har han utvecklat immunitet mot nästan allt.

Anders Hjalmarsson

Extraknäckande reseprofessor

Han är inte bara Senior Researcher inom hållbara transporter på RISE Viktoria, utan extraknäcker även som assisterande professor vid högskolan i Borås. Han var medlem i SUNSET och är en av initiativtagarna bakom Empower. Dessutom ligger han bakom Travelhack.

Anders vet förmodligen vart du är på väg, hur du tänker ta dig dit och hur mycket du kommer att spendera på kaffe – innan du ens vet att du behöver fika på vägen. Han är den av projektledarna som tar fram utmaningarna och priserna i SMART.

Camilla Stålstad

Den goda projektfén

Utöver rollen som chef och projektledare på RISE Viktoria är hon också ansvarig för projektet HASS – Hållbara och attraktiva stationssamhällen. Det innebär att Camilla arbetar med att få lokala företag i Ale och Lerum att belöna invånarna för ett bra resande och därmed minska bilåkandet.

Camilla är den goda fé som trollar fram alla premier och priser till vår poängbutik – så att användarna i framtiden kan omsätta sina poäng till ännu bättre belöningar.

Sigma Dolins

Entusiastisk researcher

Man kan tycka att steget från att arbeta med samåkning i Washington DC till ett projekt inom innovativt resande i Göteborg är långt – men det tyckte inte Sigma. När hon hörde talas om SMART tog hon med sig hunden på planet och blev researcher på RISE Viktoria.

Som nykomling i Göteborg är hon främmande både i staden och med språket, men det hon brister i lokalkännedom kompenserar hon med sin stora entusiasm. Sigma är glad åt att få arbeta med SMART i Sverige och hon svarar gärna på alla era (engelska) frågor om appen.

Tim Kinali

Toppentaggad designer

Med över 20 års erfarenhet inom grafisk design och digitala lösningar har han hjälpt många kunder över den digitala avgrunden. Genom sin studio Tamburlane skapar Tim fantasieggande kommunikation, med allt från blickfångande print till påtagligt vackra digitala lösningar.

Det är Tim som trollat fram vår design och gjort SMART snyggt.

(Men om det finns något ställe där SMART inte ser så magiskt ut, hör av dig!)

Våra kompisar

Organisationer vi samverkar med

Partner Organizations

Supporting Organizations