Appen

Lär dig mer om hur SMART fungerar

SMART är en intelligent app, som uppmuntrar och belönar hållbara och miljövänliga vardagsresor. Varje gång du väljer buss eller spårvagn framför att åka bil får du poäng. Att cykla eller gå ger ännu fler poäng. Appen bestraffar aldrig dåliga beslut, men ger poäng för det som är bra och positivt. Vi tror på morötter – inte piskor.

Beroende på dina preferenser och ditt resmönster kommer SMART att föreslå billigare eller mer hållbara färdsätt. Appen hjälper dig alltså att välja en snabbare väg framåt, undvika trafikstockningar och spara både tid och pengar – varje dag.

Appen går att använda i Göteborg med omnejd. Vi arbetar på att utöka området de närmaste månaderna och så småningom hoppas vi kunna lansera SMART på fler platser och bygga upp ett nätverk av smarta städer i Sverige och Europa.

En app som gör dig smartare

De flesta människor vill bara ta sig från A till B så enkelt som möjligt och funderar inte speciellt mycket på sina resevanor. Genom att SMART automatiskt loggar dina resor kan du se exakt vilket färdsätt du använt, hur snabbt du kom fram, vilken väg du reste, hur resan påverkar miljön och vad det kostade. Sedan räknar appen ut hur du kan ta dig fram snabbare och mer effektivt.

Med SMART kan du:

  • Minska din restid
  • Minska dina resekostnader
  • Bli mer hälsosam
  • Resa mer miljösmart
  • Utmana dina vänner
  • Samla poäng
  • Vinna priser

Det lönar sig att vara klimatsmart

Varje gång du går, cyklar eller åker kollektivt tjänar du poäng. Helt automatiskt. Du behöver alltså inte komma ihåg när du gick på bussen, hur länge du cyklade eller hur långt du gick – det sköter SMART automatiskt.

Genom att göra smarta val, anta utmaningar och bilda lag med dina vänner kan du samla ännu mer poäng – både till dig själv och andra. Du kan alltså utmana dina vänner, grannar, familj eller arbetskamrater och samla poäng tillsammans. 

De poäng du samlat kan växlas in mot pengar till ett välgörande ändamål eller för att få rabatter på produkter eller tjänster där du bor. Vi kommer successivt koppla allt fler butiker och caféer till vårt belöningssystem. Vi kommer dessutom att släppa nya utmaningar regelbundet, där segraren vinner fina priser.

Det bästa av allt? SMART är gratis för alla användare och kommer alltid att vara det.

Ett syfte större än pengar

SMART har tagits fram som en del av det europeiska forskningsprojektet Empower och det är forskningsinstitutet Viktoria Swedish ICT på Lindholmen Science Park som förvaltar SMART i Sverige. All finansiering sker genom samverkande myndigheter, privata aktörer, EU och FN. Vi har tagit fram appen för att hjälpa dig förstå hur du reser och uppmuntra dig att göra smartare val.

För att kunna belöna ett förändrat beteende så behöver vi kunna verifiera att användaren ändrat sitt resmönster. Detta görs baserat på data som samlas in genom appen. SMART är däremot inte gjord för att övervaka dig och rapportera ditt beteende till staten eller kommersiella aktörer.

Vi kommer inte att dela med oss av någon data till externa parter och vi kommer aldrig att sälja dina uppgifter. Vi kommer heller aldrig att fråga efter ditt telefonnummer eller kreditkortsinformation.